Loading...
Portfolio

Offices

LinkedIn EMEA HQ

LinkedIn EMEA HQ

 
 
 

In a landmark project unique outside of the US, RKD Architects delivered both shell & core and fit out design of the six-storey-over-basement building to create a brand new owner-occupied workplace for the social media giant.

LinkedIn has been in Dublin since 2010, when it started with just three employees in the city. Now, LinkedIn’s new 17.622 sq. m EMEA HQ is home to a diverse workforce of 1,200. “With our new EMEA HQ in the heart of Dublin,” said Sharon McCooey, head of LinkedIn Ireland, “we have an office that we are proud to call home.” It has been designed, and undertaken over a two-year period in order to meet the needs of LinkedIn’s growing workforce in Ireland. RKD Architects designed the six-storey building and viewed the project as a collaboration between its design team and LinkedIn staff.

The project concept was about global communities and the ‘village’ at the heart of every community. This concept suggested the extensive use of wooden materials and is further characterised by a design aesthetic in which unique and bespoke wall, floor, and ceiling finishes vary significantly from one floor to the next. The heart of the project is its village centre: a large, light-filled atrium space.

Certified to LEED Gold standard, the building extensively integrates sustainable design features including a rainwater harvesting system, 250 bicycle parking spaces, and automatic blinds intelligently controlled by the rooftop weather station.

Terraces at each floor level afford remarkable views over the surrounding area, the most spectacular of which is enjoyed on the 5th floor where a large open terrace shows views of Howth and Dublin Bay and The Spire in the City Centre. The five-storey building has been designed to create opportunities for LinkedIn staff and visitors to socialise and collaborate.

The building’s main hub space (the village centre) can be closed off for an ‘all hands’ gathering or events. Two large training spaces, a games room and a jam room round out the functional provision of the ground floor although the story of the ground floor continues to the 12 different ceiling types intended to evoke the diversity of the building’s end user community.



The basement provides 38 car parking spaces, dedicated electric vehicle charging points, and storage provision for 250 bicycles. Habitable basement areas include a gym (120 sq. m), fitness studio (150 sq. m), and shower/changing facilities.

One of the project’s major technical innovations was the collaborative use of Building Information Modelling (BIM) software to efficiently coordinate design evolution and design team activity without compromising design intent.

Upon project completion during March 2017 the entire project team was proud to have delivered an outstanding landmark building on time and within budget. Recognition of the project’s design excellence was evidenced by extremely positive end user feedback and by the presence at the building’s official opening of both An Taoiseach Leo Varadkar and An Tánaiste Frances Fitzgerald.


Location:
Dublin, Ireland

Area:
17,622 sq. m

Completion:
2017

Cost:
€85 million

latest

PROJECTS