Loading...
Portfolio

Offices

De Bleek, Centrum Diest

De Bleek, Centrum Diest

 
 
 

Vlakbij de Grote Markt en het stadhuis van Diest werd op een braakliggend terrein een complex gebouwd van 68 woongelegenheden met een ondergrondse parkeergarage.

Op vraag van de stad Diest voorziet het ontwerp in een diversiteit van woongelegenheden, stadswoningen, 1-, 2- en 3-slaapkamerappartementen.

Arohm Vlaams-Brabant vroeg een stedelijke invulling met een verwijzing naar de panden en de steegjes die typisch zijn voor deze zijde van de stad. Vandaar werden de verschillende gebouwen bovengronds los van elkaar gebouwd met kleine binnenstraatjes, met doorzichten naar de omliggende straten en de Allerheiligenberg en een aantal binnenkoeren waar openbaar groen en privatieve tuinen voor de gelijkvloerse woongelegenheden werden voorzien. De gebouwen werden uitgevoerd met gevelsteen die qua kleur refereert naar de typische Diesteriaanse ijzerzandsteen.

Op het terrein stond een oud gebouw ('de Bleek') waarvan de gevel, gericht naar de oude Demerbedding, als waardevol was beschreven in het BPA. Deze gevel werd gerestaureerd en het achterliggende gebouw werd opnieuw opgebouwd en kreeg een herbestemming als wijnhandel met degustatieruimte en een buitenterras op de binnenkoer.

Al deze ontwerpbeslissingen geven het project een visuele uitstraling, beleving en schaal, perfect passend binnen dit stadsdeel van Diest.

Tegelijkertijd zorgt de mix van verschillende woontypologi?n, telkens met priv?-tuin of een groot zongericht terras, en de combinatie met een doorlopende ondergrondse parkeergarage voor een goede functionaliteit en een zeer grote woonkwaliteit.

In de loop van de volgende jaren zal in opdracht van de stad Diest, de Demerbedding terug opengelegd worden aan de zijde van de Visserstraat. Hier werd nu reeds een wandelpad voorzien vanaf de Zichemsepoort, over het pleintje aan de wijnhandel tot aan de Grote Markt.

Location:
Diest, Belgium

Area:
68 woongelegenheden

Completion:
2008

Cost:
€6.15M

latest

PROJECTS